Robotjournalistene tar over

I filmen Jul i Flåklypa blir vi introdusert for Presserobot 3000, en av Reodor Felgens mange oppfinnelser. Den har en ordspillende overskriftsprosessor, skandalemodul og lave representasjonskostnader. Selv om det hadde vært gøy å sett en slik maskin kjørende rundt i byen og rapportere nyheter, så er de virkelige robotjournalistene mye mindre krevende og irriterende.

flaaklypa_stills_5k-flat__1

 

Hva er robotjournalistikk?

Tidligere denne måneden ønsket generalsekretæren i Presseforbundet robotjournalistene velkommen inn i de norske redaksjonene. Flere og flere aviser over hele verden har begynt å tatt i bruk robotjournalister.

Robotjournalistene er datamaskiner som bruker algoritmer til å prosessere data og publisere artikler. Det er automatisert formidling av forutsigbare og kvantifiserbare data. Til nå blir robotjournalistene hovedsaklig brukt til å rapportere sportsresultater, boligpriser, været, finansnyheter og jordskjelv. Grunnen til at robotene enkelt kan rapportere slike nyheter er at dette enkelt kan standardiseres.

Capture_robot_journalist3

 

Robotjournalistenes anatomi

En enkel oversikt over hvordan robotjournalistene fungerer:

  1. Det første robotjournalisten må gjøre er å skaffe en rekke data.
  2. Etter at algoritmen har behandlet dataen begynner den å beregne interessante eller nyhetsverdig informasjon fra dataen. Det vil si at algoritmen prøver å finne det mest kritiske aspektet ved en hendelse, som f.eks. fra en fotballkamp.
  3. Videre blir en vinkling valgt fra et forhåndsgodkjent bibliotek. Vinklinger er forklarende eller narrative strukturer som gir fortellingen en sammenheng.
  4. Etter at vinklingen er valgt, så knytter algoritmen viklingen opp mot spesifikke poeng i fortelling, som kobles sammen med deler av dataen. For eksempel navnet på spillerne, resultater og lignende.
  5. Det siste steget robotjournalisten tar er gjennom en ‘naturlig språk-generator’, som gir teksten et språk som er lett å lese.

Er dette slutten på menneskelige journalister?

Nei, sier ekspertene. Robotjournalistene blir beskrevet som et positivt hjelpemiddel i journalistenes hverdag. De kan hjelpe med å prosessere informasjon, og lette arbeidsbyrden til journalistene. Den frigir tid og ressurser til kvalitetsjournalistikk.

Her er 5 grunner til å ønske robotjournalistene velkomne:

  1. Frigjør tid til viktige saker.
  2. Frigir tid til de riktige spørsmålene.
  3. Får ut nyhetene raskere – uten feil.
  4. Vil gjøre nyhetene mer personlige.
  5. Sikrer mangfold.

Personlig skjønner jeg at journalister kan være litt bekymret for jobbene sine i fremtiden. Likevel er det viktig å huske at teknologien er et stykke unna det å kunne ta over en hel redaksjon, og de robotjournalistene som blir brukt nå fungerer hovedsaklig som hjelpemiddel for de menneskelige journalistene.

 

Kilder:

Robot-journalistene: 5 grunner til å ønske dem velkommen

Pressegeneral ønsker robotjournalistene velkommen inn i redaksjonen

The Anatomy of a Robot Journalist

Trailer: Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *