Prokrastinering: Løsningen på problemet

Det er bedre sent enn aldri, sies det, og det er noe jeg har levd opp til dette semesteret.

For en god tid tilbake gav vår foreleser, Karl Philip Lund, oss i oppgave å skrive ett blogginnlegg om et problem vi ønsker å få løst. Dette har jeg utsatt å skrive. Ikke fordi jeg ikke har hatt lyst, men fordi jeg ikke har hatt motivasjon til å sett meg ned «velge en retning, og implementere som et helvette», som Karl Philip ville sagt.

Men nå Karl Philip, kommer innlegget: Problemet jeg ønsker å få løst er; min egen prokrastinering!

Store Norske Leksikon definerer prokrastinering som kronisk utsettelsesatferd.

«…prokrastinering kjennetegnes ved at utsettelsene er til ulempe for personen. Personen er ofte klar over dette selv, og angrer, og stress oppstår. I det lange løp har prokrastinering negative konsekvenser for prestasjon, velvære og helse».

For å løse problemet med prokrastinering må vi først gå til kjernen av problemet og finne ut hvorfor jeg og mange andre «velger» å prokrastinere i stede for å bare gjøre det som skal gjøres.

SEKS GRUNNER TIL AT MENNESKER PROKRASTINERER

Det finnes veldig mange forskjellige grunner til at vi prokrastinerer. Vi er alle forskjellige og har ulike grunner til at oppgaver blir gjort eller ikke gjort, men jeg har kommet frem til seks grunner som jeg mener er hovedgrunnene.

 1. Mangel på ferdigheter er en av de mest vanlige grunnene til at folk prokrastinerer. Har du ikke ferdighetene til å gjennomføre oppgaven er det naturlig at man unngår å gjøre den. Det er også noen ganger letter å finne på en eller annen unnskyldning i stede for å innrømme at man ikke har ferdigheten eller kunnskapen til å få gjort oppgaven.
 2. Mangel på interesse. Det er mye lettere å finne motivasjonen til å gjennomføre en oppgave man synes er interessant og morsom (no shit, Sherlock!)
 3. Mangel på motivasjon er en vanlig grunn til å ikke gjennomføre en kjedelig oppgave, og mange prokrastinerere tror noe er galt med dem hvis de ikke har motivasjon. Dette er ikke sant. Noen ganger må man starte å jobbe før motivasjonen kommer.
 4. Frykt for å mislykkes er en annen grunn til at man prokrastinerer. Man tenker gjerne: ”Hvis jeg virkelig prøver og mislykkes, er det verre enn hvis jeg ikke prøver og ender opp med å mislykkes”. Vi ønsker å beskytte oss selv fra å bli oppfattet som en fiasko.
 5. Frykt for suksess er en annen vinkling av frykten for å mislykkes, men er ikke like vanlig. Man er redd for at hvis det man leverer er veldig bra, vil det heve forventningene til en i senere tid, og man vil aldri kunne toppe det.
 6. Det siste grunnen til at folk prokrastinerer er opprør og motstand. Trenering kan være en form for opprør mot tidsplaner, standarder og forventninger. Er forventningene for høye kan det å prokrastinere være en måte å rebellere for å skape endring.

Prokrastinering2

Okei, nå vet vi hvorfor vi prokrastinerer, men hvordan kan slutte med det? Google er din venn, og det er tydelig at det er mange som sliter med prokrastinering, og det finnes utallige tips og triks til hvordan man kan bli mer produktiv og unngå de negative følelsene som følger. Jeg har samlet de 10 tipsene jeg mener kan være nyttige verktøy i veien mot å bli en produktiv person.

HVORDAN STOPPE Å PROKRASTINERE

1. Lag en to-do-liste

Lag deg selv en god gammeldags to-do-liste med bokser som du sjekker av. Skriv ned alt, både stort og smått, du skal gjøre i løpet av dagen og del gjerne opp de store oppgavene opp i mindre deloppgaver. Når du fullfører en oppgave krysser du av det på listen din. Sett også gjerne opp noen av oppgavene i prioritert rekkefølge, men det er viktig at alle ikke er det. Grunnen til dette er at hvis man blir stående fast og ikke får fullført en oppgave kan man sette i gang med en nye en.

2. Fullfør de vanskelige og store oppgavene først

Her er det mange, inkludert meg selv, som gjør feil. Mange velger å gjøre de enkle og mindre viktige oppgavene først, noe som fører til at man får mindre tid til de vanskelige. Ved å ta tak i de vanskeligste oppgavene først vil man føle seg ekstra produktiv og de andre oppgavene vil da bli lettere å gjennomføre.

3. Gjør 2-minuttersoppgaver

Hver gang man møter på oppgaver man ikke ønsker å gjøre eller vurderer å utsette, still deg selv spørsmålet: «Vil dette ta meg mindre enn 2 minutter å gjennomføre?» For mange av oss så inkluderer dette små oppgaver som å ta ut søpla, sette på en maskin med klær eller sette inn i oppvaskmaskinen. Ved å tvinge deg selv til å være produktiv og gjøre noe fornuftig i 2 minutter vil dette være med på å påvirke motivasjonen til de andre oppgavene du skal begi deg ut på etterpå.

4. Jobb med en timer

Et av mine største problemer er at jeg faller veldig lett inn og ut av fokus, og jeg tror ikke jeg er den eneste. Jeg sjekker mail, Facebook, Instagram, Snapchat mm. flere ganger i løpet av en time, uten at jeg egentlig har noe behov for det. Tipset her er da å jobbe med en timer. Bestem deg for et antall minutter du ønsker å være i helt fokus. For meg er det maks 15 minutter av gangen, også tar jeg et 2 minutter pause der jeg ser på eller tenker på noe annet. Gjenta dette tre ganger og ta så en litt lengre pause på 15 minutter.

5. Ta pauser

Som nevnt i tips 4 er det lurt å ta korte pauser for å greie å holde fokuset og konsentrasjonen oppe, men det er også lurt å ta noen lengre pauser der du distanserer deg helt fra oppgaven. Gå en tur, dra på trening eller se en episode av en tv-serie for å slappe litt av. Her er det da viktig at man bestemmer seg for hvor lenge man skal ta pause, og at man er klar til å jobbe når pausen er ferdig.

6. Fjern distraksjoner

Sett mobilen på flymodus (eller bare lydløs), slå av notifikasjonene på pc og sørg for at du sitter i et rom hvor det er lite distraksjoner.

7. Ikke vær en perfeksjonist

Venter du på det perfekte tidspunktet, den perfekte ideen eller greier du ikke å fullføre oppgaven fordi den ikke er perfekt? Ved å tenkte slik, kommer man aldri noen vei. Unngå denne tankegangen ved å fokusere på kvantitet over kvalitet. Om oppgaven ikke krever perfeksjon, men du er likevel fokusert på det, så bør man legge fra seg oppgaven og gå videre til neste. Når du har fullført alt annet kan du gå tilbake å fullføre den opprinnelige oppgaven.

8. Motiver deg selv

Mange mener at de jobber best under press, og hvis det er lenge til fristen eller at det ikke er noe frist, så kan man lage egne friste. Sett et tidspunkt innen når du skal bli ferdig med oppgaven, og hvis du greier det så gir du deg selv en belønning, og gi deg selv en straff hvis du ikke greier det. Positiv forsterkning er en av de mest effektive måtene å motivere seg selv. Belønn deg selv med sjokolade, kino, en tur på byen eller noe annet du liker.

9. Spør om hjelp

Greier du ikke å jobbe alene og motivere deg selv, finn en venn eller et familiemedlem som kan hjelpe deg. Selv om personen kanskje ikke kan hjelpe deg med selve oppgave, kan de hjelpe til med å holde deg fokusert og motivere deg med positive tilbakemeldinger. I tillegg vil det å fortelle noen hva du må gjøre føre til at du blir mer motivert, da du ikke ønsker at personen skal se på deg som en fiasko.

10. Fokuser på sluttmålet

Noen ganger er det lettere å kun se den gigantiske listen over ting man skal gjøre, snarere enn følelsen av mestring ved å ha fullført dem. Mens du arbeider, fokusere på all den fritiden, avslappingen, pengene eller hva enn det kan være som du får når du er ferdig. Dette vil hjelpe deg til å holde deg til oppgaven, samt jobbe mer målrettet.

 

SLUTTEN PÅ PROKRASTINERINGEN!

For å ikke bli oppfattet som hyklersk, så har jeg nå bestemt meg for å slutte med denne prokrastineringen og ta i bruk de tipsene jeg selv har kommet med. Jeg har allerede laget en liste med store og små oppgaver som jeg må få gjort i løpet av dagen og ting jeg vet jeg må gjøre de neste dagene. Det er ikke så vanskelig å bare sette i gang så fremt man har en plan og et mål. Nå er innlegget publisert og jeg er på vei til butikken for å kjøpe meg en is, for det er min belønning i dag!

9 thoughts on “Prokrastinering: Løsningen på problemet

 1. hmmm … minner om meg selv til tider Merete :O
  Du skriver jammen bra, så jeg håper du fortsetter å skrive og publisere på bloggen din selv om du ikke får oppgaver fra oss!
  Hilsen fra Arne

 2. Utrolig bra innlegg! Både underholdene og nyttig å lese. Prokrastinering er tydeligvis et begrep som avklarer mange av de punktene man ofte kan kjenne seg igjen i, når man utsetter gjøremål. Liker hvordan du setter det opp i en visuell tegning, samt et enkelt og strukturert oppsett:-)

 3. Utrolig bra innlegg! Prokrastinering er tydeligvis et begrep som mange kan kjenne seg igjen i når man ikke utfører sine gjøremål. Liker hvordan du viser begrepets betydning i en visuell tegning med et enkelt og strukturert oppsett. Stå på videre, dette var både underholdene og nyttig å lese!

 4. Jeg kjenner meg veldig igjen i innlegget ditt! Jeg er ekstremt flink til å ta pauser, og har altfor lite selvdisplin. Neste gang det frister å utsette noe, skal jeg ta enda en titt på innlegget ditt. Takk for tips til hvordan jeg kan unngå å prokrastinere 🙂

 5. Väldigt bra inlägg, Merete! Jag känner mig alltför gott igen i det du skriver om prokrastinering. Håller på att skriva ett blogginlägg idag, men inser att jag tar fler pauser, än tid att skriva. Efter att ha läst dina tips känner jag mig mer motiverad och jag ska bannemig bli klar med inlägget! För att sen belöna mig själv med nån god mat (eller choklad) 😉 Bra jobbat!

  1. Tusen takk, Josefine! Så trivelig å høre at innlegget mitt motiverer deg. Det gir igjen meg motivasjon til å jobbe hardere. Nå er det ikke lenge igjen til ferie, så vi må bare stå på den siste tiden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *