Vurdering av nettbutikken til G-Sport/G-MAX

G-Sport/G-MAX en av Norges største sportskjede. G-Sport og G-MAX er en og samme kjede, men G-MAX representerer de store varehusene, mens G-Sport er de mindre butikkene. På nettsiden blir de presentert som samme butikk, og både gsport.no og gmax.no leder til samme nettside.

Jeg skal nå vurdere nettsiden Gsport.no basert på kriteriene fra ehandel.com og gi nettsiden terningkast på hver av kriteriene, samt avslutte med forslag til forbedringer.

1. Førsteinntrykk

Det første man møter når man kommer inn på en nettside kan være svært avgjørende for om man ønsker å handle. Det er derfor viktig at startsiden er oversiktlig og imøtekommende.

Når man kommer inn på en nettsiden skal man, for at nettsiden skal oppfylle minimumskravene, kunne i løpet av få sekunder svare på følgende spørsmål:

 • Har jeg kommet til riktig sted?
 • Hva kan jeg gjøre her?
 • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Skjermbilde 2016-05-24 kl. 11.26.06

Når man går inn på Gsport.no ser man med en gang at man har kommet på riktig side. G-Sport/MAX-logoen er tydelig fremstilt i venstre hjørne. Siden har et temmelig standard oppsett som man kan kjenne igjen fra mange andre nettbutikker, så man skjønner med en gang at dette er en nettside hvor man kan handle varer. I tillegg heter butikken G-Sport noe som er veldig forklarende: Det er en sportsforretning. Blikkfanget når man kommer inn på siden er bildene. Her presenteres ukens GDeal, kampanjeavisen og diverse aktiviteter. Dette innholdet endres nesten daglig.

Spørsmålet om hvorfor man skal handle her, mot for eksempel XXL.no blir også besvart veldig raskt. «Gratis frakt på ordre over 1000,-», «100 dagers åpent kjøp», «Fri retur og bytte» og «Klikk og hent» er salgsargumenter som blir presentert veldig tydelig på startsiden. Trykker man på noen av disse salgsargumentene, kommer man inn på en side som presenterer alle argumentene samlet med forklaring.

Skjermbilde 2016-05-24 kl. 11.33.38   Skjermbilde 2016-05-24 kl. 11.33.21   Skjermbilde 2016-05-24 kl. 11.33.08   Skjermbilde 2016-05-24 kl. 11.32.39   Skjermbilde 2016-05-24 kl. 11.32.14

I løpet av få sekunder ser man raskt at man har kommet til riktig sted, man vet hva man kan gjøre her og man skjønner også raskt hvorfor man bør gjøre det akkurat her. Jeg har derfor ikke noe og trekke ned på førsteinntrykket på Gsport.no.

Terningkast: 6

 

2. Synlighet

Ved søk på eget merkenavn kommer det kun opp sider som er relatert til G-Sport. Nettsiden med underkategorier, kart med som viser til tre av butikken i Oslo, Facebook-siden, Instagram-profilen, også videre. Trykker man på kartet for å finne flere butikker i Oslo kommer det kun opp 8 butikker, men G-Sport har 11 butikker i byen.

G-Sport benytter seg av både Google AdWords og Google Shopping, men de blir utkonkurrert av konkurrentene når det kommer til Google Shopping. For å finne ut hvor synlige G-Sport er i Google, valgte jeg å søke på søkeordene «allværsjakke dame», «joggesko» og «landeveissykkel». Førstnevnte kommer G-Sport opp som organisk søk samt Google Shopping. Det som trekker ned her er at jakkene som er presentert i shopping-vinduet er ikke allværsjakker, men løpejakker. Ved å søke på «joggesko» kommer G-Sport opp som en betalt annonse (med underlinker), men er dessverre ikke representert i Google Shopping. Da jeg søkte på «landeveissykkel» kom G-Sport opp som det fjerde organiske søkeresultatet, men heller ikke her var noen av deres produkter presentert i Google Shopping. I tillegg søkte jeg på kun «sykkel». Jeg bladde meg helt ut til side 15 på Google uten å finne G-Sport noe sted.

Skjermbilde 2016-05-21 kl. 12.37.12

Det er svært positivt at G-Sport benytter seg av både Google AdWords og Shopping, men for at de skal få fullt utbytte av disse verktøyene bør de sørge for at varene som blir presentert samsvarer med søkeordene. I tillegg er det viktig å oppdatere AdWords og shopping ut i fra sesonger. Vi er nå midt i sykkelsesongen, og det hadde vært svært hensiktsmessig for G-Sport å ha en AdWords-annonse på søkeordet «sykkel».

Terningkast: 4

 

3. Brukervennlighet

I en nettbutikk som G-sport.no som selger veldig mye forskjellig er det vanskelig å kategorisere varene, men jeg mener G-Sport har greid dette på en god og hensiktmessig måte. På startsiden er ser man syv hovedkategorier, og holder man pilen over en av disse kommer alle underkategoriene frem. Trykker man seg så inn på en av underkategoriene har man også mulighet til å filtrere ut fra for eksempel størrelse, kjønn, merke, type, vekt osv. Filtreringsmulighetene varier ut fra produktkategori. Det som trekker litt ned når det kommer til filtreringsmulighetene er at de mest vanlige filtrene som størrelse og merke kommer til slutt, men de burde ligge øverst.

Skjermbilde 2016-05-21 kl. 13.48.59

Gsport.no har en kraftig søkemotor, som i tillegg til å vise deg det produktet du søker etter, viser fem produkter som «andre som søkte etter… så også på…». Søker man på noe som G-Sport ikke har viser de deg produkter som andre, som søkte på det samme søkeordet, valgte å kjøpe.

Skjermbilde 2016-05-21 kl. 14.00.00

Mobilsiden til Gsport.no oppleves som svært brukervennlig, og det blir bekreftet av Googles mobilvennlighets-test. Det man derimot ikke får på mobilsiden er de samme filtreringsmulighetene man har på desktop.

Alt i alt oppleves nettsiden som svært brukervennlig.

Terningkast: 5

 

4. Kjøpsprosess

LEVERING

I tillegg til at man kan handle i nettbutikken tilbyr G-Sport en «Klikk og hent»-ordning, hvor man kan resevere produktet man ønsker i valgfri butikk og hente og betale varen i butikken innen 24 timer. Dette er tydelig forklart når man er inne på produktene. Det som derimot ikke kommer tydelig nok frem er at butikkene har opptil 2 timer på seg på å finne varen du ønsker å reservere, og du vil da motta en melding om de kan eller ikke kan reservere den.

Kjøper man på nett kan man velge å hente pakken i en MyPack butikk til 59 kr. Man kan også velge levering hjemme eller på jobben. Dette koster 99 kr. Handler man varer for over 1000 kr får man gratis frakt. Leveringstiden er normalt mellom 2-5 dager etter at bestillingen er mottatt.

BETALING

Velger man å kjøpe produktet på nett blir man tilbydd en rekke betalingsalternativer. Man kan velge kortbetaling (Visa og MasterCard), G-Sport/MAX verdikort, PayPal, Klarna faktura og konto, samt mCASH.

PERSONOPPLYSNINGER

For å kunne bestille en vare på Gsport.no må man lage en brukerprofil på nettsiden. Man kan ikke kun være der som gjestebruker. I tillegg må man fylle inn navn, epost, adresse og telefonnummer. Dette kan oppleves som mye arbeid, men har man allerede lagd en profil, vil man kun trenge å skrive inn epostadresse og passord.

 

Skjermbilde 2016-05-21 kl. 14.34.41

Nettsiden har mange gode alternativer til betaling og levering, og det er lett å navigere seg frem og tilbake i handlekurven. Bestillingen oppleves i tillegg lik både på desktop og på mobil. Det som trekker ned er at man må registrere en bruker på nettsiden for å kunne bestille en vare.

Terningkast: 4

 

5. Teknologi og hastighet

En studie viser at 47% forventer at det skal ta 2 sekunder eller mindre for å laste en nettside. I tillegg vil 40% forlate siden hvis det tar mer enn 3 sekunder å laste den. Dette forteller oss hvor viktig hastighet er, og i den forbindelse gjennomførte jeg en analyse gjennom webpagetest.org:

Skjermbilde 2016-05-23 kl. 17.05.34

Som man ser her scorer ikke nettbutikken særlig på hastighet. Videre gjennomførte jeg en analyse via Google PageSpeed Insight hvor det gis en score opp til 100 poeng, og hvis man scorer over 85 er det veldig bra. Resultatene fra denne undersøkelsen, var som følger:

Datamaskin: 75/100. Google anbefaler her å tilpasse nettleserbufring og samt å eliminere gjengivelsesblokkering av JavaScript og CSS i innhold som er synlig på nettsiden. De anbefaler også å aktivere komprimering, optimalisere bilder og forminske HTML.

Mobil: 58/100. På mobil scorer Gsport.no svakt. Det som blir anbefalt å fikse her er det samme som bør fikses på datamaskin. Nettsiden scorer derimot 100/100 på brukererfaring. Ting som blir trukket frem som svært positivt her er at det er leselige skriftstørrelse, konfigurert visning i henhold til enhet, korrekt størrelse for berøringsenheter samt at siden ikke benytter seg av programtillegg.

Terningkast: 3

 

6. Kundetilfredshet

Det å vurdere kundetilfredshet er i seg selv vanskelig, men Gsport.no gjør det enda vanskeligere. Nettsiden har ingen åpne kommentarfelt eller måter for kunden å legge igjen kommentarer på enkeltprodukter slik at andre kunder kan se de. Det de har en en kobling med Facebook hvor man kan like et produkt man er inne og ser på, men etter å ha gått gjennom flere produkter har jeg ennå ikke sett noen likes på noen av produktene.

Produktomtaler er noe som skaper trygghet for kunden. Nettstedet Getinspired.no, som er en av Gsport.no’s konkurrenter, tilbyr et kommentarfelt inne på hvert produkt hvor kunden kan gi stjerner samt gi en kommentar på produktet. Produktomtaler fra kunder gjør det lettere for andre kunder å velge riktig produkt og unngå å f.eks. kjøpe feil størrelse.

På grunn av manglende informasjon om kundetilfredsheten, blir jeg nødt til å gi et lavt terningkast, selv om dette ikke trenger å reflektere hvor tilfredse kundene er.

Terningkast: 1

 

7. Trygghet

Det å føle seg trygg når man handler på nett er svært viktig. Vi leverer fra oss personlig informasjon som navn, adresse og kortnummer, og det er da viktig at nettbutikken ikke misbruker eller selger denne informasjonen videre til en tredjepart.

 

MERKEVAREN

Gresvig, som eier G-Sport, ble opprettet i 1901 og har vært en synlig aktør og en sterk merkevare i over 100 år. Dette i seg selv gjør at man som kunde stoler på bedriften.

PERSONOPPLYSNINGERSkjermbilde 2016-05-24 kl. 12.01.30

Gsport.no benytter seg av PayEx som betalingsformidler. De
bruker sikkerhetsstandard 3D Secure, SSL, Verified by Visa, MasterCard Secure Code. Betalingssidene er kryptert og sikret, slik at ingen kan se kortinformasjon. Ved å se på «Sikkerhet og personvern» blir det beskrevet at informasjonen du legger igjen på siden blir lagret, men da på grunn av oppfølging i forhold til garanti og reklamasjon. De forsikrer om at informasjonen ikke blir videresendt eller solgt til en tredjepart. I tillegg benytter nettbutikken seg av et virkemiddel som er med å øke trygghetsfølelsen når man er i ferd med å betale. Ved hvert av betalingsalternativene blir logoene tydelig fremstilt.

PRISER OG PRODUKTINFORMASJON

Som jeg opplever det, er det ingenting som tyder på at Gsport.no har villedende priser. De har, som nevnt tidligere, en garanti som heter «Prismatch» som sier at de matcher prisene til konkurrentene hvis du finner produktet et annet sted til en billigere penge. I tillegg finner man enkle råd og tips om alt fra hvordan velge riktig klær og sko til sekker og fiskeutstyr. Dette gir kunden en følelse av at G-Sport har god kunnskap om produktene de selger. De har derimot ikke tilgjengelige omtaler fra andre kunder.

RETURORDNINGER

Gsport.no har en veldig god returordning som går utover normal angrefrist ved netthandel som er 14 dager. Gsport.no tilbyr 100 dagers åpent kjøpt, fri retur og bytte, samt 100%-fornøydgaranti. Fornøydgarantien går ut på at man kan bruke varen opp til 30 dager og er man ikke fornøyd kan man få en ny vare i samme varegruppe. Man kan også velge å returnere varen i kjedens fysiske butikker.

SUPPORTORDNINGER

Har du problemer med å bestille en vare eller har du mottatt feil produkt, kan du kontakte kundeservice. De har telefontid 08.00-21.00 på hverdager og 09.00-18.00 på lørdager. Man kan også sende mail gjennom et kontaktskjema eller direkte til kundeservice@gsport.no.

Terningkast: 5

 

8. Kundekommunikasjon

Skjermbilde 2016-05-24 kl. 12.30.11G-Sport/MAX kommuniserer aktivt med sine kunder gjennom sosiale medier og nyhetsbrev. Instagramprofilen med nesten 54.000 følgere blir oppdatert daglig, de har en egen snapchat (gsportnorge) og det blir sendt ut nyhetsbrev to ganger i uken hvor den ene informerer om ukens GDeal og kundeavisen, og den andre er informasjon om et spesielt helgetilbud.

På nettsiden kan man kontakte kundeservice via e-post, kontaktskjema eller via telefon, men de har ingen chattefunksjon. Det som vanligvis ville bli kommunisert via en slik chat blir kommunisert på G-Sport/MAX’ Facebookside. Det er nesten 274.000 personer som liker denne siden, og er da en naturlig kanal for å kommunisere med kundene. Det blir informert på siden at man kan sende direkte melding og de svarer vanligvis i løpet av 1 time. Ved å se på innlegg fra besøkende svarer G-Sport i løpet av få minutter. Det som trekker litt ned på Facebooksiden er at man må be om å få se adressen, telefonnummer og åpningstider. Dette burde være åpent slik at kunden slipper å vente eller lete selv på nettsiden for å finne denne informasjonen.

G-Sport/MAX har også en Twitterkonto som blir svært lite brukt. Den siste tweeten ble publisert for snart ett år siden og de aller fleste svar henvender til epostadressen til kundeservice eller til facebooksiden. Skal man som bedrift ha twitterkonto bør man være aktiv på den, eller legge den ned.

Terningkast: 4

 

9. Priser, utmerkelser og artikler

Gsport.no / Gmax.no ble i 2014 kåret til en av Norges viktigste nettbutikker av Netthandel.no. Utover det er det ingen priser, utmerkelser eller artikler som kommer frem på nettsiden. Er det noen, bør de bli presentert på siden.

Terningkast: 2

 

10. Konsept og strategi

Gode strategier handler om å ta valg som sikrer at virksomheten skaper langsiktig vekst og lønnsomhet. Slagordet til G-Sport/MAX er «Ekte sportsglede» hvor de fokuserer på sport for hele familien. Målgruppen vil da være hovedsakelig familier og mosjonister, men på grunn av det store utvalget treffer de også mindre grupper med snevrere og mer spesifikke interesser. gsport

Etter lanseringen av «Prismatch» og «100%-fornøydgaranti» kom de også med slagordet: «G-Sport/G-MAX Mest sport for pengene». Dette viser til et fokus på lave priser som blir godt kommunisert ut til kundene gjennom facebooksiden og nettsiden.

Selve merkevaren G-Sports logo og farger er lett gjenkjennelige og ligger i minnet til norske forbrukere, men visjon og forretningsstrategi er ikke like tydelig. For å finne informasjon om samfunnsansvar måtte jeg inn på nettsiden til Gresvig som er eier av G-Sport, G-MAX og Intersport. Her blir det beskrevet at Gresvig jobber aktivt med å fremme et samarbeid med partnere med vekt på gjensidig respekt, tillitt, dialog og åpenhet. Det blir også beskrevet at alle fabrikker må signere en Code of Conduct (CoC) som speiler internasjonale krav i forhold til helse, miljø, sikkerhet og sosiale forhold for ansatte på fabrikkene som produserer for Gresvig. Dette er informasjon som hadde vært hensiktsmessig å ha på Gsport.no.

Terningkast: 5

 

 

Totalvurdering av nettbutikken på en skal fra 1-6:

 

 

Tips til forbedring

 1. Sørg for at salgsargumentene alltid er synlige på første side selv om innhold i form av bilder og tekst endres
 2. Mer aktiv bruk av Google Shopping og Adwords-kampanjer. Det er viktig at produktene som vises er i samsvar med søkeordene. Vil også anbefale å kjøre Adwords-kampanje på viktige sesongvarer som f.eks. sykkel, ski, osv.
 3. En tydelig knapp på startsiden hvor kunder kan trykke for å melde seg inn i kundeklubben G+
 4. Flytte de mer naturlige filtreringsalternativene som merke og størrelse øverst
 5. Innføre gjestebruker/gjesteinnlogging ved kjøp
 6. Automatisk innføring av «Sted» når man legger inn postnummer
 7. Øke hastigheten på nettsiden ved å gjennomføre tipsene fra Google PageSpeed Insight:
  • Tilpass nettleserbufring
  • Eliminer gjengivelsesblokkering av JavaScript og CSS i innhold som er synlig på nettsiden
  • Aktiver komprimering
  • Optimaliser bilder
  • Forminsk HTML
 8. Innfør kommentarfelt på hvert enkelt produkt hvor kunden kan gi omtaler
 9. Gjenoppta bruken av Twitter, eller steng kontoen
 10. Fjern det faktum at man må be om adresse, telefonnummer og åpningstider på Facebooksiden
 11. Presenter visjon, slagord og informasjon om samfunnsansvar på nettsiden

 

3 thoughts on “Vurdering av nettbutikken til G-Sport/G-MAX

 1. Bra vurdering av G-sport! Du skriver godt og du holder på oppmerksomheten min. Liker tipsene du kommer med til slutt, dette er noe nettbutikken virkelig burde se på for å få et høyere terningkast. Når jeg handler på nett ser jeg ofte i kommentarfeltene for å se om tidligere kunder har vært fornøyde eller ikke, og med en gang dette mangler, blir jeg litt skeptisk. Bra du har gitt dem dårlig terningkast på dette punktet, helt enig. Stå på videre 🙂

  1. Tusen takk, Vilde! Jeg er helt enig, og håper Gsport.no innfører kommentarfelt og kundevurderinger 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *