G-Sport på Snapchat

Tidligere har jeg vurdert nettbutikken til G-Sport/G-MAX, og i dette innlegget skal jeg analysere virksomhetens bruk av sosiale medier. Det sosiale mediet jeg har valgt å fokusere på er Snapchat.

G-Sport er en av Norges største og ledende sportskjede og har vært i sportskjeden i over hundre år. Kjeden er tilgjengelig over hele landet med sine 150 G-SPORT butikker og 17 G-MAX varehus, og tilbyr et stort utvalg av sportsutstyr både til nybegynnere og profesjonelle utøvere. På grunn av sin lange og unike historie har G-Sport blitt en av Norges sterkeste merkevarer med en høy kjennskap blant befolkningen.

For enkelthets skyld velger jeg å omtale bedriften kun som G-Sport videre i innlegget, selv om det også omfatter G-MAX.

G-Sport på sosiale medier

gsportG-Sport har nærmere 273.000 følgere på Facebook, over 54.000 følgere på Instagram og kun 415 Twitter-følgere. Facebook er den kanalen som fordrer størst kundedialog og er en side som på mange måter fungerer bra. De svarer raskt på henvendelser og den oppdateres stadig med bilder og informasjon om tilbud og konkurraser. Det samme gjelder bruken av Instagram, men her er det mye mer enveiskommunikasjon, og med større fokus på tips og inspirasjon.

G-Sport har også Snapchat (gsportnorge), og det er denne kanalen jeg har valgt å fordype meg i. Antallet følgere har jeg dessverre ikke fått tak i. Etter å ha fulgt gsportnorge på Snapstory i noen uker, har jeg fått et innblikk i hvordan de bruker kanalen. Hver uke kommer G-Sport ut med en kampanjeavis. Denne dagen er snapstoryen fylt med bilder og videoer av tilbudene fra kampanjeavisen, vanligvis i form av at noen filmer at de blar gjennom avisen. Snapstoryen oppdateres dessverre ikke daglig, men når det er noe spesielt som skjer så blir det dokumentert og delt via kanalen. Eksempler på dette er når de har photoshoots, eller at de tester ut nye produkter som skal inn i sortimentet. I perioden jeg har fulgt gsportnorge har de ikke hatt noen Snap-stories fra de fysiske butikkene.

Snapchat

Snapchat er et sosialt medie hvor man kan sende bilder, videoer og meldinger. Det som gjør Snapchat annerledes enn de andre kanalene er at det er en tidsbegrensning på alt som sendes. Videoer kan være maks 10 sekunder og man kan kun se de maks to ganger. Det samme gjelder bilder. Man kan også velge å legge ut bilder og video på Snapchat MyStory hvor de ligger synlige for følgere i 24 timer så fremt man ikke fjerner de. Det er denne funksjonen som bedrifter bruker når de benytter seg av Snapchat.Snapchat_Logo

I følge tall fra Ipsos har 1 911 000 nordmenn over 18 år en Snapchat-profil. Det reelle tallet er noe høyere, da det er mange under 18 år som benytter seg av Snapchat. I følge Svein Tore Marthinsen antallet brukere nærmere 2,5 millioner. Videre viser statistikken at de fleste brukerne av Snapchat er mellom 18 og 29 år. Hele 89% av befolkningen innen dette alderssegmentet har en profil, og 87% av disse bruker tjenesten daglig.

Fordeler med Snapchat

  • Forteller en historie: Gjennom Snapchat MyStory kan man gjennom ulike bilder og videoer fortelle en historie. Dette kan være historier i form av hvordan arbeidsdagen til en ansatt er, tips til hvordan bruke produkter bedriften selger eller hva som skjer bak kulissene under en photoshoot.
  • Personlig: Selv om man som bedrift publiserer MyStorys til massene, oppleves det likevel som personlig. Snapchat er en kanal som hovedsakelig brukes som 1-til-1-kommunikasjon. En MyStory fra en bedrift man følger kan virke like personlig som en direkte snap fra en god venn.
  • Upolert: I motsetning til andre kanaler som Facebook og Instagram, er Snapchat en mye mer upolert kanal. Det er lite rom for redigering av bilder og video bortsett fra snap-filtrene, men dette er lett gjennomskuelig. Snapchat er derfor en flott kanal for bedrifter å vise frem hvem de egentlig er og hva de driver på med på en lite høytidelig måte.
  • Lite «støy»: Selv om Snapchat for et stund tilbake åpnet for reklame, oppleves det likevel ikke som støy. Reklamen er valgfri, som betyr at man fysisk må trykke seg inn på annonsørene for å motta reklamen.
  • Humor: Snapchat er en fantastisk kanal for underholdning, og humor er et enkelt virkemiddel å integrere. Man kan lage korte morsomme videoer, i tillegg til å benytte seg av de mange snap-filtrene og geotaggene Snapchat tilbyr.

 

G-Sports målgruppe

Vi har aldri før brukt så mye penger på sportsutstyr. I 2005 omsatte de største sportskjedene for 7,3 milliarder kroner, og i 2015 ble det omsatt for over 14 milliarder kroner. Med andre ord, har omsetningen økt med det dobbelte på 10 år. Grunnen til den kraftige økningen kan være mye, men en viktig faktor er at sportsbransjen ikke lengre består av små nisjeforretninger, men større varehus som bever seg inn i flere nye segmenter som fritidsklær og –sko. Sportsbutikkene selger ikke lenge kun varer til spesifikke idretter og aktiviteter. I tillegg kan man se at det blir stadig med trendy å være sporty. Sosiale medier har hatt stor innvirkning på dette gjennom sosiale medie-profiler som fokuser på sunn mat og trening.

Som mål har G-Sport å bidra til lystbetonte sportsaktiviteter og økt mestringsglede for alle uansett nivå og ferdigheter. G-Sports målgruppe vil da hovedsakelig være alle sports- og trenings- og friluftsinteresserte, i alle aldre, i alle nivåer. I tillegg er det mange som handler på G-Sport uten å drive med verken trening eller idrett. Dette er en alt for bred målgruppe når det kommer til markedsføring på sosiale medier. For at markedsføringen skal være nok spisset, må målgruppen være mindre.

Som nevnt, er Snapchat en kanal hvor de fleste brukerne er mellom alderen 18 og 29 år. I tillegg har vi ikke konkrete tall på antall brukere under 18 år, men det antas å være veldig høyt. Det er derfor naturlig at G-Sport retter seg mot den yngre målgruppen på Snapchat. Siden G-Sport tilbyr et bredt sortement er det derfor viktig at man viser denne bredden. I tillegg er Snapchat en kanal hvor man kan oppdatere ofte uten at det vil oppleves som spam, og jeg ser derfor ikke hensikten i å begrense målgruppen til en enkelt idrett eller aktivitet.

G-Sports målgruppe på Snapchat: Unge mennesker, uansett nivå og ferdigheter, med en interesse for sport, trening og friluftsliv.

 

Hvordan kan G-Sport bruke Snapchat?

 

Vise frem tilbud og kampanjer

Det G-Sport gjør hver uke er å presentere kundeavisen. Dette gjøres ved at de blar gjennom den fysiske avisen som sendes i posten til folk over hele landet. Dette er en veldig ensformet og enkel måte å presentere innholdet. G-Sport kan for eksempel supplementere med å vise frem produktene fysisk og eventuelt ta de i bruk for å demonstrere bruken og hvor godt tilbudet er.

 

«Take over»

«Take over» er et fenomen man har sett på andre sosiale medier som Instagram. For eksempel tar kjente personer over profilen i et døgn eller en uke. Dette er noe som også blir gjort på Snapchat. G-Sport har tidligere hatt samarbeid med Helle Bornstein som er blogger og personlig trener. Nå har G-Sport samarbeid med lifsstilsbloggeren Camilla Aastorp Andersen, også kalt treningsfrue. Det å la personer som disse, som allerede er ambassadører for G-Sport, ta over Snapchat-kontoen for en dag eller en uke, kan være svært underholdene og det skaper en variasjon i innholdet.

Etter det jeg har sett på G-Sports MyStory har det ikke vært noen stories fra de fysiske butikken, selv om de kan hende de har gjort dette før jeg begynte å følge de. En ting G-Sport kan gjøre er å la enkelte butikker ta over Snapchat-kontoen for en dag. På denne måten får man promotert produktene og vist frem butikkene. Man kan også benytte denne muligheten til å presentere noen av de ansatte som har stor kunnskap på enkelte område, og la de komme med sine beste tips.

 

Tips og triks

Noe av det man kan bruke Snapchat til er å dele kunnskap med følgerne. G-Sport er en sportskjede med over hundre års erfaring, og mange dyktige ansatte. Et eksempel på en MyStory hvor G-Sport tipser, er å vise hva man bør se etter når man skal kjøpe nye joggesko. Her kan de vise hvordan de ansatte analyserer kundens behov og vise hvilke produkter som passer dette behovet. Det som hadde vær fint her er hvis man hadde fått med en reell kunde til å være med på MyStoryen.

 

Sneak peaks

G-Sport kan bruke Snapchat til å presentere og smakebiter på kommende kolleksjoner og fremtidige aktiviteter. Ved å gjøre dette skaper man en viss eksklusivitet, gjennom at kun de som følger G-Sport på Snapchat får innblikk i hva som kommer til å skje fremover.

 

Utfordringer med Snapchat

Jeg har nå sett på fordelene med Snapchat og hvordan en bedrift som G-Sport kan benytte seg av disse. Likevel finnes det noen utfordringer med Snapchat som markedsføringskanal.

For det første krever en god Snapchat mye arbeid. Det bør være jevnlige oppdateringer på MyStory, og innholdet bør ha stor variasjon noe som krever at man er kreativ og nyskapende. Snapchat er på mange måter en underholdningskanal, og det er derfor viktig av følgerne ikke kjeder seg. Publiserer man stadig for mye av det samme, kan det ende opp med at følgere får et negativ inntrykk av bedriften, noe som er skadelig for merkevaren.

For det andre er det vanskelig å måle effektene av Snapchat på salg. Man kan ikke måle hvor mange som trykker seg inn på en lenke og så kjøper produktet som lenken leder til, som man f.eks. kan gjøre via Facebook. Det man derimot kan gjør for å måle noen form for effekt er å publisere rabattkoder som kun er forbeholdt Snapchat-følgerne og deretter se hvor mange som benytter seg av det.

 

Øvrige kilder: Cecilie Staude og Svein Tore Marthinsen – Sosial Kommunikasjon (2011)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *